There Something Interesting Here!!!

Tuesday, May 8, 2012

Bila daku Berpolitik...

Khas buat sahabat2 Sek. Men. Keb Agama Arau 04-08....   Cetusan ikhlas dari aku yang inginkan keamanan dan ukhuahfillah... Sejuta kemaafan kepada pihak2 berkuasa sekiranya penulisan ini diband dan dikenakan tindakan undang2... Hanyalah sekadar renungan bersama tidak lebih dari itu... peace..

(SILA BACA SAMPAI HABIS BARU KOMEN)

asalamualaikum... nama saya ahmad fazreen bin azmi brumur 21 tahun 4 hari..
terlebih dahulu saya menyusun jari sepuluh memohon maaf kepada kalian jika pnulisan saya ini menyakitkan hati dan enyentuh sensitiviti mana2 pihak... demi Allah bukan itu tujuanku... Maha Suci Allah x trdetik hati ini untuk mnyebelahi mana2 pihak sama ada pihak pro-krjaan mahupun pihak pro-pembangkang..
Cuma tergerak rasa hati ini untuk mengajukan pertanyaan kepada sahabat2 yg sy yakin hampa lebih bijak dan pandai dlm bab2 politik ini.. Benar , jujur untuk saya katakan jika sudah layak mengundi saya akan undi calon PAS. Tapi tidak bermakna saya yakin pemimpin PAS mampu memikul tnggunjwb mentadbir negara sama seperti Kerajaan BN.. Benar mungkin dengan pemerintahan di bawah para ulama’ masalah rasuah, masalah sosial dan sebagainya dapat dikurangkan malah dengan izin Allah dapat dihindarkan masalah2 ini dengan adanya sistem perundangan Hudud.. 
Pertama, saya nk tau tujuan sebenar Bersih 2.0, 3.0, 4 S 3G dan sbagainya?? Adakah anda yakin bahawa SPR melakukan penyelewangan? Mana buktinya??? Adakah sebab pihak pembangkang tidak pernah menang pilihan raya merupakan bkti SPR makan rasuah Kerajaan BN?? Sapa tu ambiga?? Apa permintaan ambiga tu dlm IFC, adakah secocok dengan akidah dan pgangan agama Islam itu sendiri??
Mengapa perlu melakukan demonstrasi smpai ke madinah apa semua tu?? Adakah krjaan arab Saudi pon ada masalah dlm proses election time pilihan raya?? Segelintir hamba Allah yang hanya sujud kepada Allah mengganggap bahawa geng2 UMNO geng2 BN tu kapiaq?? Sapa sokong UMNO di masuk neraka sapa sokong PAS dia masuk syurga… ada pulak macam tu.. Shabat2ku yg saya sayangi lagi saya cintai hnya kerana Allah,… SIAPA KITA?? SIAPA KAMU??? Kamu wali Allah ke? sampai syurga, neraka seseorang pon boleh tahu?? Hebat sangatkah KAMU??? ( peringatan buat diri saya sendiri yg serba daif).. 

Masalahnya sekarang bila masing2 nk tunjuk hebat,.. yang satu pihak dengan perjuangan berlunaskan syiar islam secara total, satu pihak lagi dengan corak demokrasi berparlimen yang diilhamkan oleh orang2 kafir yakni org2 barat tanpa merujuk kepada hukum2 yg diperintahkan Allah. Jadi sekiranya politik dan agama dipisahkan, maka muncullah masalah2 bayi yang berbinkan dan berbintikan jamban, longkang, surau, pintu pagar, perdu pisang dan sebagainya.. Hebat!!!.. syabas pemimpin.. Maka bayi2 ini yang akan mewarisi bakat kepimpinan kerajaan sekarang suatu detik nanti.. Apa yang akan trjadi??
Kemudian muncul pula dgn Islam Hadhari yang luaranya cukup sempurna tapi tidak pada dalamnya yang akhirnya hilang dibawa angin beserta debu2 milik pak lah.. Maafkn sya jika penulisan saya ini keterlaluan.. Malaysia adalah negara Islam tapi dimanakah ISLAMNYA????? Jika mahu mengubah org lain, ubahlah diri kita sendiri.. Isu2 yg kecil dipandang mudah,,, aurat sendiri xterjaga inikan pula mahu membina empayar Islam berlandaskan Hukum2 Allah… Kemon laa….
Kerajaan memiliki banyak pengaruh baik dari media cetak mahupun media elektronik.. Begitu juga dengan Pembangkang. Tetapi adakah perlu untuk memutar belitkan dan menokok tambah berita yang diperolehi dan seterunya menyebrkan fitnah dan tohmahan kepada orang ramai.. sama saja Harakah ka Utusan k.. Terbaru yg menganggap Tuan Guru Nik Aziz sebagai kepala kafir… Apa semua ni.. Mengapa perlu memperjuangkan politik kotor semata-mata untuk memenangi hati rakyat? Sedangkan rakyat Malaysia bukanlah bodoh yaamat untuk mentafsir maklumat itu benar atau sebaliknya..

Saya pernah mengkaji dan menulis artikel mengenai pembentukan 1 Parti dalam masyarakat pluralistik di Malaysia.. Nampak mcm mudah j.. tp nk bentuk hanya satu parti dalam negara Malaysia ini memang tidak akan menjadi punyaa.. kena ada pro and con baru sesebuah negara tu x didominasi oleh pihak berkuasa sahaja.. Jadi kesimpulannya disini Berparti brparti jugak tapi jnganlah guna tektik kotor untuk memburukan satu sama lain. Kita ini sama ja.. Allah jadikan kita sebagai hamba dan khalifah di muka bumi sebab kita ada akal dan hati.. fikirkanlah para sahabatku sekalian.. Kita sujud pada Allah dan pada 1 kiblat yg sama xkra hang sokong PAS k UMNO k, Parti Bersatu Rakyat Sarawak k… Yg penting kita satu agama yakni ISLAM… Kita umat akhir zaman.. Entah esok entah lusa kita akan mati.. Beringat-ingatlah antara kamu kerana ajal pasti datang tepat pada waktu dan ketikanya.. Jadi marilah sahabatku walau pandai mana sekalipun kamu dalam menegakan fahaman kamu, kita sama saudara dan kita SAHABAT SELAMANYAAAA…… SEMEKAR 04-08…… =)

( rasanya xperlu la kot nk komen beserta dalil2 siap yee... 
ku hanya insan biasa yang bisa melakukan kesilapan
Wallahu'alam Asalamualaikum w.t.b ) Peace... =)

No comments: